
 
 

 

2.6	� The Deputy of St. Martin of the Attorney General regarding the legal 
definition of a Parish Hall Enquiry: 

Will the Attorney General inform Members of the legal definition of a Parish Hall 
Enquiry, outlined in the Honorary Police powers of arrest should a member of the 
public decline to attend such an enquiry and, in view of the fact that while conducting 
Parish Hall Enquiries, Centeniers are performing a prosecution and not a policing 
function, is that function - particularly when administering sanctions - Human Rights 
Convention compliant?  If so, how? 

Mr. W.J. Bailhache Q.C., H.M. Attorney General: 
Although the expression occasionally appears in legislation such as in Article 30 of 
the Police Procedures and Criminal Evidence (Jersey) Law 2003, there is no statutory 
definition of a Parish Hall Enquiry as far as I am aware.  By way of usage, it reflects 
the enquiry that is made by a Centenier at a Parish Hall to ascertain whether there is 
sufficient evidence to charge an offender with having committed an offence and 
whether it is in the public interest to do so.  There are currently no powers of arrest 
should a member of the public decline to attend a Parish Hall Enquiry.  The present 
position is that a person who fails to attend is liable to be charged with the offence for 
which he or she was warned to attend the Parish Hall and summonsed to appear in the 
Magistrates Court at a later date.  In my opinion, the Centenier’s functions at a Parish 
Hall Enquiry are compatible with Article 6 of the European Convention on Human 
Rights.  The enquiry is not a court determining criminal charges but a prosecution 
process.  Although the Centenier can sometimes impose a sanction, that is always 
subject to the consent of the person charged with the offence and that person has the 
right to require that he or she attends, in the Magistrates Court, a convention 
compliant tribunal if he or she so wishes.  Centeniers are required to advise members 
of the public attending an enquiry that this is their entitlement if they so wish. 

2.6.1 The Deputy of St. Martin: 
Would the Attorney General agree that it might be helpful if the form that was now 
issued to people who are required to attend a Parish Hall Enquiry is clear and makes it 
absolutely clear that they do not have to attend if they do not wish to and what would 
happen to them if they refuse to or decline to attend a Parish Hall Enquiry? 

The Attorney General: 
I am very happy to look at that form in conjunction with the Minister for Home 
Affairs because, in a sense, that will be very often part of the States policing 
operations and, as he so kindly passed to me an initiative in relation to penalties, I am 
very pleased to pass this one back to him as well. 

2.6.2 Senator S.C. Ferguson: 
Would the Attorney General like to confirm, however, that with a Parish Hall 
Enquiry, you do not incur a criminal record whereas if you go to a Magistrates Court 
and are found guilty you could well incur a criminal record. 

The Attorney General: 
I can confirm that a determination to a Parish Hall Inquiry does not amount to a 
conviction. 

2.6.3 Deputy R.G. Le Hérissier: 



Would the Attorney General confirm that the role of Centeniers at such enquiries is in 
part similar to the role of U.K. police officers who are involved in diversion 
programmes? 

The Attorney General: 
I think the role of Centeniers at such enquiries is often to be involved in diverting 
people out of the formal criminal justice system.  I am not sure I know enough about 
the U.K. policing officers to be able to agree completely. 

2.6.4 The Deputy of St. Martin: 
I would like to pick up on the answer that was given to Senator Ferguson because I 
think it is very useful because while I agree with her it may not be a Parish Hall 
sanction, would the Attorney General agree that when people make applications for 
jobs they are required to show whether, in fact, they have had a Parish Hall sanction?  
So even though they have, in fact, not had a court conviction, it nevertheless is still a 
sanction, which is applicable when people are applying for jobs, because I have an 
application form here for the Education, Sports and Culture job and it makes it quite 
clear here that one, indeed, has to ensure that even if you have got a Parish Hall 
sanction that one is required to show that.  So a Parish Hall is ... 

The Deputy Bailiff: 
Brief question, please, Deputy. 

The Deputy of St. Martin: 
So will the Attorney General agree that a Parish Hall sanction does have similar 
connotations as it would be a conviction to court?  Does it have the same meaning? 

The Attorney General: 
It is not a conviction and therefore it does not have the same consequences as a 
conviction.  For example, there are occasions where on a second conviction the 
maximum amount of the penalty which can be imposed by a court goes up and 
therefore in those circumstances the earlier sanction of the Parish Hall would not 
count.  But I can certainly see that in the light of the form that the Deputy of St. 
Martin has just described, then there may be occasions when the fact that somebody 
has been charged with an offence and the charge has been resolved at the Parish Hall, 
will be taken into account by a prospective employer.  That is quite possible. 

2.6.5 Connétable D.J. Murphy of Grouville: 
I wonder if the A.G. (Attorney General) has figures about the number of Parish Hall 
Enquiries there are per annum and how many complaints he receives about the 
misconduct of those hearings. Thank you. 

The Attorney General: 
I certainly do not have those figures with me.  I am not sure if I have the figures but I 
can say that the number of complaints that I get in relation to the conduct of Parish 
Hall Enquiries is very low indeed.  It is certainly counted on the fingers of one hand, 
each year. 

2.6.6 The Deputy of St. John: 



Given the glowing report in the Howard League Penal Reform on Parish Hall 
Enquiries, would the Attorney General agree with myself that they are an asset to this 
Island more than anything else? 

The Attorney General: 
Yes. 


